grimspapierentheater - uniek en kleinschalig theater
Voorstellingen

De geschiedenis van het Papieren Theater gaat terug naar het begin van de negentiende eeuw. De tijd dat er nog geen TV of internet bestond.
In de huiselijke kring speelde men toen in een miniatuur theater na wat er op het grote toneel werd gespeeld: opera, drama, clownerie of sprookje. 

Frits Grimmelikhuizen heeft deze oude vorm gemoderniseerd met nieuwe technieken en vormen. Hij richt zich daarbij vooral op kleuren en klanken.
Hij gebruik meestal door hemzelf gecomponeerde of bewerkte muziek.
Zijn voorstellingen zijn steeds zonder tekst of een verhaal. Beeld, kleur en geluid verleiden de toeschouwer tot een reis in de eigen fantasie.

OP HET REPERTOIRE STAAT NOG

1.                                     VIOLET 

Scènebeeld uit "Violet" , uit      (2013).
De geluidsband bestaat o.a. uit een gedicht van Rilke, dat langs elektronische weg is bewerkt voor meerdere stemmen en wordt gecombineerd met allerlei geluiden uit de natuur.
In "Violet" gaat het vooral om de relatie tussen kleur en klank.
Duur 28 minuten.Een 12-jarige bezoekster schreef  over deze voorstelling in het gastenboek: "Ik was helemaal betoverd en het leek net een droom."

Ook "Violet" staat voor 2019 op het repertoire. Nadere informatie volgt z.s.m.

x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
2.        
                       21 MINUTENDeze voorstelling begint zwart/wit en krijgt geleidelijk aan meer kleur. Het verhaal zou je kunnen ervaren als een beknopte geschiedenis van de wereld. Gelukkig is er een hoopvol einde.

x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x-x
3.  LETZTE LIEDER
Dit is een weemoedige voorstelling over herinneringen, afscheid nemen, over mensen en dingen die voorbij gaan.
 
Op 8,9 en 10 september 2017 werd een vernieuwde en ingekorte versie gespeeld tijdens het Papieren Theater Festival in Preetz (Noord Duitsland). De reacties waren geëmotioneerd en enthousiast.. Men noemde de voorstelling een fascinerend wonder, en schreef op "sprakeloos te zijn geraakt".
Deze nieuwe versie is in de loop van 2019 ook weer te zien in het Theatertje in Deventer. Nadere informatie komt z.s.m.

VOORSTELLING OVER DE GESCHIEDENIS VAN DEVENTER.

In 2018 bestond de stad Deventer 1250 jaar. Dat moest natuurlijk gevierd worden.
Daarom hernam Grims Papieren Theater "ACHTERGRONDEN", een voorstelling die in de oervorm tussen 1989 en 2003 vele malen voor een divers gezelschap is opgevoerd.
Het is een vrije variatie op de geschiedenis van Deventer, een zeer sociaal-realistische, maar ook vrijzinnig -kapitalistische kijk op de stad als decor, met verrassende doorkijkjes en bijzondere inkijkjes .
Leerzaam, kritisch, humoristisch en charmant (zo schreef het publiek).  scènebeeld  van het stuk "Achtergronden".druk in de weer bij de finale....Deze voorstelling werd gespeeld onder de vlag van DEVENTER 
1250 Maar omdat 2018 verleden tijd is,
is ook de voorstelling  definitief gestopt, na ruim 50 keer gespeeld te zijn en meer dan 1000 bezoekers.
Even rust ook.

Vanaf maart kunnen de voorstellingen "Violet" of "Letzte Lieder" weer worden geboekt.
Ik zal proberen of het mogelijk is om ook een paar openbare voorstellingen daarvan te spelen.
Houdt deze website en de plaatselijke pers in de gaten.

NOTA BENE!
Frits Grimmelikhuizen geeft met zijn papieren theater alleen nog maar voorstellingen thuis in zijn eigen  huiskamertheater in de Papenstraat te Deventer.
      
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint