grimspapierentheater - uniek en kleinschalig theater

LINKS

Er zijn redelijk veel  theaters, musea, spelers die een eigen website hebben.
Veel permanente theaters waar papierentheater wordt gespeeld zijn er echter niet.

THEATERS

In Nederland heb ik nog twee collega's. De eerste is Ab Vissers uit Utrecht .
Op zijn website o.a. een paar filmpjes over het Papieren Theater. Ab Vissers is met Phoenix Papieren Theater vooral bekend door zijn vaak spectaculaire
voorstellingen van bestaande Deense verhalen, als de Tondeldoos, Schateiland, Een Volkssage, Michael Strogoff etc.
Op verzoek speelt hij op locatie..
          www.papierentheater.nl       

In Harderwijk wonen Harry en Tineke Ouderkerk. Zij hebben aan huis een piepklein theatertje, waarin zij op gezette tijden voorstellingen spelen.
Maar de Oudekerks zijn vooral bekend geworden door het tweejaarlijkse  internationale papierentheaterfestival, waarin spelers uit de gehele wereld hun theaterkunsten demonstreren. Dat alles vaak in de woonkamer van gastvrije Harderwijkers, die rondom het oude hart  van het stadje wonen, de Vischmarkt.

MUSEA

In het Duitse Hanau, onder Frankfurt, staat Schloss Philipsruhe. Daarin is één van de grootste collecties Papieren theaters verzameld en opgesteld. Regelmatig worden daar ook voorstellingen gegeven.
          www.hanau.de

Ook in Duitsland, in Lehesten/Thüringen OT Schmiedebach, staat het Marionetten- und Papiertheatermuseum  van Leanthe en Ludwig Peil. Hier staan meer dan 80 Papierentheaters opgesteld en zijn ongeveer 500 Marionetten en Figuren te  bezichtigen. Ook hier zeer regelmatig voorstellingen.
          www.papiertheater-peil.de

FESTIVALS

Ieder jaar is er in september een groot internationaal Papiertheatertreffen in Preetz/Duitsland (nabij Kiel). Dat festival begint vrijdagavond en eindigt zondagmiddag. Er worden dan voorstellingen gespeeld van heel diverse snit en garnituur: modern, klassiek, miniatuur en grootschalig.

Om de twee jaar is er een internationaal Festival in Harderwijk (zie boven)

Er zijn in de wereld, tot in New York toe, nog meer spelers en groepen. Een beetje zoeken op internet en U zult verrast zijn. Ook op YouTube is veel te vinden. Veel plezier.

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint